Zwangerschapsfysiotherapie

Zwangerschapsfysiotherapie bij Fysio Almere

Een lichaam in verandering

Ik dacht ‘het hoort erbij’ — achteraf stom natuurlijk, je zwangerschap moet geen lijdensweg zijn.

Als je zwanger bent, verandert je lichaam snel en voortdurend. Het is niet altijd makkelijk voor je spieren, gewrichten, bekken en ruggengraat om dat allemaal bij te houden. En dat kan tot klachten leiden. Hoewel het gemakkelijk is om die af te doen als ongemakkelijkheden die er nu eenmaal bij horen, doe je er goed aan ze met een gespecialiseerd fysiotherapeut te bespreken. Die kan de ernst van je klachten bepalen, de pijn verlichten en je door de zwangerschap begeleiden. Dan heb je minder klachten en je voorkomt erger.

Een paar voorbeeldklachten

De meest voorkomende klachten zitten in je rug en je bekken. Je rug wordt extra belast en je verandert in de loop van je zwangerschap van houding omdat de belasting op je rug en bekken toeneemt. Daarbij worden de banden in je bekken soepeler om bij de bevalling je kind de ruimte te geven door het geboortekanaal. Je kunt jezelf helpen door je spieren in conditie te houden, zodat je makkelijker kunt dragen en stabiliteit in je bekken houdt.

Je kunt ook een zeurderig of beurs gevoel rond je schaambeen hebben en pijn in je stuitje. Ook pijn in je billen en vermoeide benen zijn klachten die vaak voorkomen.

Ook na de bevalling

Ook na de bevalling verandert je lichaam snel. Om te beginnen heeft je lijf de bevalling doorstaan. Dat vraagt veel en daar moet het van bijkomen. Daarbij ben je van het ene op het andere uur ineens veel gewicht kwijt. Je balans verandert, de manier waarop je beweegt, enzovoort. Zelfs als je geen klachten hebt, is het het beste om je na een aantal weken even te laten checken. Gewoon om ervoor te zorgen dat er geen stiekeme problemen zijn die later vervelend kunnen worden. Als het nodig is, kun je met een bekkentherapeut een herstellend oefenprogramma opstellen.

Looptherapie bij Claudicatio

Looptherapie bij claudicatio bij Fysio Almere

Wat is claudicatio of etalagebenen?

Claudicatio is een veelvoorkomende aandoening aan de slagaderen in de benen. Je hebt pijn en kramp tijdens het lopen en soms voelt het alsof je benen gedeeltelijk of helemaal verdoofd zijn. Tijdens het lopen spelen de klachten op maar als je stilstaat verdwijnen de ongemakken weer. Mensen met claudicatio lopen vaak van etalage naar etalage, vandaar dat het ook bekendstaat onder etalagebenen.

Oorzaak van claudicatio

Claudicatio is een typische aandoening onder ouderen. Ongeveer een op de vijf ouderen heeft er last van. De grootste oorzaken zijn roken, slechte voeding, weinig beweging en erfelijkheid.

Looptherapie voor claudicatio

Er zijn verschillende behandelmethoden voor claudicatio. De vaatziekte kan bestreden worden met bloedverdunners of bijvoorbeeld medicijnen om cholesterol te verlagen. Gelukkig kunnen we ook met fysieke therapie, binnen de fysiotherapie bekend als looptherapie, aan de slag.

Behandeling op maat bij Fysio Almere

Bij Fysio Almere bieden we professionele looptraining aan om de klachten te helpen verminderen. We kijken naar je conditie en maximale loopafstand. Met behulp van een persoonlijk programma ga je 2 tot 3 per week lopen. Je looptechniek wordt verbeterd en de kans op een dotterbehandeling of operatie wordt kleiner.

Onze therapeuten

Onze fysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid om looptherapie aan claudicatiopatiënten te bieden. Je bent dus verzekerd van de beste zorg. Heb je vragen over deze aandoening of wil je direct een afspraak inplannen? Bel of mail naar onze specialisten. We helpen je graag verder.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

Naar de fysiotherapeut

Naar de fysiotherapeut bij Fysio Almere

Met welke klachten ga je naar fysiotherapeut Almere?

Goede vraag. Het lijkt nogal voor de hand liggend: je gaat naar de fysiotherapeut als je denkt dat er iets met je gewrichten, spieren of zenuwen aan de hand is. In veel gevallen is het ook best duidelijk. Je hebt je enkel verstuikt, je bent door je rug gegaan, je schouder zit vast. Klip en klaar. Overduidelijk.

Wanneer is de pijn te erg? Hoe lang is te lang?

Wat niet helemaal duidelijk is, is wanneer je nu met die verstuikte enkel of die rugpijn naar een fysiotherapeut moet. Je weet niet of jouw pijn een erge pijn of niet zo’n erge pijn is. Je weet niet precies hoe lang je er al mee rond loopt. Soms is het ook wat minder… lijkt het wel. Of toch niet. Weet jij veel.

Afwachten of in actie komen?

En daarbij: je hebt ook ooit ergens gehoord dat je gewoon moet rusten en dat het tijd nodig heeft en dan vanzelf echt wel goed komt. Aan de andere kant hoor je ook weer dat als je er te lang mee doorloopt, dat het dan van kwaad tot erger gaat.

Als je niet weet hoe het komt

Soms is de oorzaak overduidelijk: je verstapte je, je liep te hard door, je viel. En soms weet je het gewoon niet: is het nu iets chronisch, is het er langzaam ingeslopen, heb ik iets verkeerds gedaan?

En in verrassend veel gevallen blijkt ook de klacht helemaal niet zo duidelijk te zijn. Je hebt hoofdpijn, maar weet niet waar het door komt. Je hebt rugpijn, maar of het nu je lage rug is of juist wat hoger? Je knie doet pijn, maar wat het precies is weet je niet.

Als je hier aan het rondkijken bent, kun je beter ook even langskomen

Kortom: als je op internet aan het zoeken bent naar symptomen en klachten, en als je je afvraagt of je naar een fysiotherapeut zou moeten… dan doe je er goed aan om naar een fysiotherapeut te gaan. Al is het maar om dingen uit te sluiten.

We willen je graag even zien. We kunnen een hoop onzekerheid wegnemen, een diagnose stellen en je verder helpen. Soms adviseren we je gewoon rustig aan te doen, soms verwijzen we je door en soms adviseren we je met fysiotherapie aan je herstel te werken.

Aarzel niet, wacht niet, kom gewoon even langs bij fysiotherapeut Almere. We helpen je graag!

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

Wat is fysiotherapie?

Advies over je houding en beweging

Fysio Almere helpt je bij alle vragen en klachten over je houding en beweging. Dat kan over je spieren gaan, over je gewrichten en over je zenuwen.

Je lichaam kan veel zelf. Je lichaam zit knap in elkaar. Zonder dat je er bij stil hoeft te staan kun je rennen, springen, iets pakken, bukken, tillen. Meestal geeft je lichaam goed aan waar het mis gaat. Je beweegt moeilijker, hebt pijn, last bij bepaalde handelingen. Vaak lost zich dat vanzelf wel op. Een beetje rusten. Misschien een keer een massage. En na een tijdje ben je het alweer helemaal vergeten.

Fysiotherapie in Almere voor als de pijn en het ongemak blijft

Soms is het erger. De pijn, de beperking, je wilt dat het stopt. Daarbij wil je de kans op herhaling voorkomen. Je wilt werken aan je houding, je manier van bewegen, je spierkracht.

Jou klacht is altijd maatwerk

Fysiotherapie Almere gaat je daarbij helpen. Je krijgt een op maat gemaakt behandelplan dat gebaseerd is op je klacht en aangepast op jouw lichaam en leefstijl. Dat plan bestaat bij ons uit drie fases: los maken, lang maken en sterk maken.

Beter worden en je lijf beter kennen

Gedurende het therapeutische proces bij Fysiotherapie Almere leer je je lichaam beter kennen. Je leert waar je op kunt letten, hoe je je houding kunt verbeteren, hoe je je beter kunt voorbereiden op intensieve beweging en hoe je je spieren het beste kunt onderhouden.

Daarnaast krijg je een serie oefeningen waar je nog lang plezier van zult hebben. In de regel voelen cliënten zich na een behandeling in zijn algemeenheid beter over hun lichaam en gezondheid.

Let op registratie en beroepsvereniging

Let er bij het selecteren van

een fysiotherapeut op of deze BIG-geregistreerd is en aangesloten bij een beroepsvereniging. Dat zijn goede indicaties van de kwaliteit van de zorg. Als dat in orde is, kun je kijken of de manier van behandelen je aanspreekt.

Hoewel de opleidingen gelijk zijn en veel behandelmethoden gebaseerd zijn op standaarden, doet elke praktijk het toch een beetje op zijn eigen manier. Zo werken wij met ‘los maken, lang maken en sterk maken’.

Kom even langs!

Dat is in alle gevallen ons advies. Als we je even kunnen zien, kunnen we je op weg helpen. Je kunt gewoon een afspraak maken om ons even mee te laten kijken.

Dat wil niet zeggen dat we je ook altijd gaan behandelen. Soms is gewoon rustig aan doen al goed genoeg. En soms moet je toch echt even naar de huisarts. Je krijgt een degelijk advies: we helpen je altijd op weg.

Deep tissue massage

Deep Tissue Massage bij Fysio Almere

Wat is deep tissue massage?

Een deep tissue massage wordt ook wel een dieptemassage genoemd. Net als bij andere massages richten we ons op ontspanning en pijnlijke spieren. Het verschil is dat we bij een dieptemassage gericht met een probleem aan de slag gaan en ervoor gaan zorgen dat die knoop of verkleving zich ontspant, niet het volledige lichaam. Deep tissue massage wordt ook wel bindweefsel massage genoemd.

Wanneer deep tissue massage?

Deep tissue massage is een van de behandeltechnieken die een fysiotherapeut in zijn gereedschapskist heeft. Bij deze massage pakken we voornamelijk verklevingen van de spieren aan. Verklevingen zijn gebieden in je spieren die stugger zijn, we noemen dat ook wel ‘plakkerig’. De diepe bewegingen die we maken zorgen ervoor dat deze verklevingen loskomen.

Een serie behandelingen

Voor deep tissue massage plannen we een aantal sessies in, waar niet te lange tijd tussen zit. Dit zorgt ervoor dat de verklevingen en pijnlijke spieren na het losmaken niet de kans krijgen weer te verkrampen. De herhaling speelt een grote rol in het los- en soepel maken van je spieren.

Na de behandeling

Na een behandeling kun je het gebied waar we gemasseerd hebben als stijf, pijnlijk of ook wel beurs ervaren. Dit is volkomen normaal en trekt na een nachtje slapen weer weg. Na een aantal sessies zal je merken dat je lichaam meer ontspannen is, je minder pijn ervaart en dat je je soepeler kunt bewegen!

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie bij Fysio Almere

Snel herstellen van een sportblessure

Je verstapte je, je werd getackeld, je ging te ver, je vergat te stretchen; er zijn duizend-en-een manier om jezelf te blesseren bij het sporten. Elke sport heeft zo zijn eigen zwakke plekken —denk aan knie- en enkelblessures bij voetbal, of een hamstringblessure bij het rennen van de honderd meter.

Pech, of is er meer aan de hand?

Soms ontstaat een blessure in een moment: de verzwikking, de plotse draai in je knie. Vaker echter is zo’n blessure het eindstation van een lange reis van verkeerd bewegen, te zwaar trainen, een foutieve houding of verkeerde schoenen. Doordat je langere tijd steeds hetzelfde doet, sluipt de klacht erin. Eerst met ongemakkelijkheden, dan met korte pijn na het sporten en uiteindelijk met continue pijn.

Elke sport heeft zijn eigen ‘blessureklassiekers’

Sporten is goed voor spieren, botten en pezen. Het wordt sterker, soepeler en steviger. Bij intensief sporten (of een ongeval) kan er van alles mis gaan in zo’n beetje elk lichaamsonderdeel. Van voetblessures door een verkeerde stand van de voeten bij hardlopers tot elleboogblessures bij golfers, hockeyers en natuurlijk tennissers.

Sportblessures behandelen met een programma op maat

Jouw sportfysiotherapeut stelt een persoonlijk behandelprogramma op, gericht op: pijnverlichting, soepele en lange spieren, versteviging van de bewegende delen en sterkere spieren. De kans is groot dat je een tijdje rust moet nemen. Dat is vaak best lastig want sporten is belangrijk voor je. Het liefst sta je morgen weer op het veld. Het beweeg- en trainingsprogramma is erop gericht om je snel (maar veilig en verantwoord) weer aan het sporten te krijgen. Het voorkomen van overbelasting speelt daarin een sleutelrol.

Verklevingen en knopen verwijderen

Waarschijnlijk zijn de spieren rondom het pijnlijke gebied verstoord: ze zijn verkrampt en er zitten knopen en verklevingen in. Die gaan we er eerst uit halen. De weg van herstel zit hem in je spieren: als we die soepel, lang en sterk gemaakt hebben, is de kans op herhaling minimaal.

Sterke spieren dankzij een persoonlijke training

Tegen het einde van de behandeling richt je je op krachtherstel. Bedachtzaam en zonder het te overhaasten ga je ook weer sporten. Om te beginnen met een doelgericht trainingsprogramma waarin de warming-up én cooling-down net zo belangrijk zijn als de krachttraining. Dit programma is ingericht op de sport die je doet en jouw mogelijkheden en beperkingen. Je zult merken dat houding en manier van bewegen zeker net zo belangrijk zijn in het herstel.

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie bij Fysio Almere

Voor niet alle kinderen is bewegen vanzelfsprekend.

Sommige kinderen ontwikkelen zich langzamer of anders dan de meesten. Als ouder is het soms lastig te herkennen, en nog veel lastiger om je kind op weg te helpen. Dan kun je terecht bij een kinderfysiotherapeut. Die helpt je zoon of dochter spelenderwijs bij het bewegen.

Goed opgeleid

Een kinderfysiotherapeut heeft een aanvullende opleiding gedaan, gericht op het bewegen en de ontwikkeling van een kind. Naast uitgebreide en gedetailleerde kennis van houding en bewegen bij een kind in de groei, leert een kinderfysiotherapeut hoe je – spelenderwijs – kinderen het beste kunt helpen. We behandeling in de vorm van spelletjes, door de ouders te helpen en door actief samen te werken met andere specialisten en de sociale omgeving.Je kunt je voorstellen dat de begeleiding heel precies is en dynamisch. Kinderen ontwikkeling zich razendsnel en de behandeling houdt daar rekening mee.

Tijd nemen voor de diagnose

De eerste keren dat jullie langskomen, onderzoekt de fysiotherapeut je zoon of dochter. Dat gaat spelenderwijs en rustig aan. Je kind moet zich ook op zijn gemak voelen en onbekommerd zichzelf kunnen zijn. Daarnaast is de omgeving belangrijk: school en natuurlijk jullie, wat jullie merken bij je zoon of dochter. Het zou kunnen zijn dat de fysiotherapeut ook andere specialisten inschakelt zoals een huisarts of logopedist.

Iedere behandeling is uniek

De behandeling varieert van klacht tot klacht, leeftijd tot leeftijd en kind tot kind. Omdat veranderingen zo snel kunnen gaan, beweegt de behandeling mee. Soms werkt de kinderfysiotherapeut vooruit en werk je vandaag aan een beweging of houding om problemen in de toekomst te voorkomen.En vanzelfsprekend spelen jullie een grote rol in de behandeling. Jullie krijgen oefeningen om ook thuis spelenderwijs te blijven trainen. Alle oefeningen zijn toegespitst op de klacht, maar ook op jullie kind – zodat het gewoon leuk is om te doen.

Baby´s

Het is best moeilijk om te zien, maar soms weet je als ouder gewoon: ‘dit gaat niet helemaal goed’. Het kan zijn dat je een huilbaby hebt, of dat je pasgeborene erg gespannen is, of juist angstwekkend rustig. Billenschuivers, tenenlopers, het kan allemaal te maken hebben met de motorische ontwikkeling.

Peuters en kleuters

Waar je bij een baby vooral ongemak merkt, valt het bij peuters en kleuters al meer op. Je kind beweegt ook meer en wil meer kunnen. Misschien valt je een vreemde manier van lopen op, of is je kind wel heel onhandig. Het kan ook zijn dat het op school opvalt of dat je kind moeite heeft met knutselen.

Oudere kinderen

Oudere kinderen weten dat ze anders zijn, dat ze meer moeite hebben met dingen die hun leeftijdsgenootjes gedachteloos doen. Dat kan overigens ook wat sociale problemen opleveren. Er zijn veel klachten die bij een fysiotherapeut behandeld kunnen worden. Van problemen met taal of rekenen tot schrijfproblemen, ADHD, PDD-NOS of problemen met de houding.

Bekkenfysiotherapie

Toekomstbestendig herstellen met bekkenfysiotherapie

Kracht en balans terugvinden

Wist je dat je bekkenbodemspier verantwoordelijk is voor de hele regio rondom je zogeheten core? De spier is bijzonder sterk en zorgt voor kracht en balans. Zonder dat je het weet gebruik je hem voor van alles en nog wat: niet alleen tijdens het lopen of tillen maar het heeft ook invloed op de organen. Deze belangrijke spier kan wel verkeerd gebruikt of overbelast worden. Bekkenfysiotherapie helpt daarbij.

Voor wie is bekkenfysiotherapie?

De meeste zwangere vrouwen met bekkenklachten weten de weg naar de bekkenfysiotherapeut wel te vinden. Maar wist je dat je ook bij klachten als moeilijk plassen, pijn in de onderbuik of algemene pijn in het gebied rondom je lage rug terecht kunt bij de bekkenfysiotherapeut? Benieuwd of deze vorm van therapie bij jouw klachten kunnen helpen? Maak dan gerust een afspraak.

Wat doen we tijdens een behandeling?

Het gebruik van de bekkenbodemspier is zo vanzelfsprekend dat deze niet veel aandacht krijgt in het dagelijks leven. En dat terwijl het zoveel invloed kan hebben op je kracht en balans. We zorgen ervoor dat je tijdens de behandeling bewuster wordt van deze spier en hoe je deze gebruikt. Door je bepaalde dingen te laten voelen kun je bewegingen en aanspanningen juist toepassen of vermijden.

Toekomstbestendig geholpen

De meeste klachten binnen de fysiotherapie komen door een herhaaldelijk verkeerde beweging of houding. We helpen je niet alleen de klachten te verhelpen maar maken je ook bewust van waar de klachten vandaan komen. Zo doen we er alles aan om je klachten te verhelpen en ervoor te zorgen dat deze minder snel kunnen terugkeren.

Fysiotherapie aan huis

Fysiotherapie aan huis

Fysiotherapie bij jou thuis

Je hebt pijn of last van je lichaam en hebt geen mogelijkheid naar onze praktijk te komen. Dit kan zijn doordat je fysiek je huis niet uit kunt maar ook bijvoorbeeld omdat je geen vervoersmogelijkheden hebt. Soms is dat een belemmering om een afspraak te maken. Nergens voor nodig! Met fysiotherapie aan huis komen we bij je langs om je in je eigen omgeving te behandelen voor je klachten.

Veelvoorkomende klachten die we thuis behandelen

Een thuisbehandeling ondergaan is een geval van overmacht. Je kunt simpelweg niet naar de praktijk komen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij een operatie aan heup of knie, acute rugklachten, een hernia, spierziekten, revalideren na een beroerte of een andere persoonlijke reden.

Voordelen van een thuisbehandeling

Wij geloven erin dat het van groot belang is niet met je klachten te blijven zitten. Hoe eerder we een probleem aan kunnen pakken, hoe beter en sneller het herstel vaak is. Thuis praat het makkelijker, we helpen je bij het correct uitvoeren van de oefeningen in jouw specifieke thuissituatie en wie weet ontdekken we bij het huisbezoek een mogelijke oorzaak van jouw klachten.

Fysiotherapie aan huis voor senioren

Fysiotherapie aan huis via Fysio Almere is ook voor senioren een prettige manier om de hulp te krijgen die ze nodig hebben. Onze fysiotherapeuten werken veel met senioren en zijn gewend om in de thuissituatie te behandelen. We nemen in onze behandelingen eventuele andere gezondheidsproblemen mee en kunnen zo helpen je zo lang mogelijk in je eigen omgeving te laten wonen.

Maak een afspraak wanneer het jou uitkomt

We komen waar en wanneer het jou uitkomt langs voor een eerste gesprek. We luisteren naar je verhaal, doen een lichamelijk onderzoek en vertellen je direct wat we voor je kunnen betekenen. Soms kunnen we zelfs direct aan de slag.