Jouw hamstringblessure behandeling bij Fysio Almere


Hamstring verrekt, hoe erg is mijn hamstringblessure?

Het schoot erin. Net toen je dat sprintje wilde trekken. Net toen je voor die verre bal ging. Hamstring verrekt. Het voelt als kramp, maar dan met scherpe pijnscheuten.

Nu, een tijdje later, gaat het nog niet goed met je. Je been buigt moeilijk, rekken doet pijn en misschien heb je wel een blauwe plek of een stijf bovenbeen. Je weet even niet wat je moet doen. Wachten? Rustig aan bewegen? Hoe erg is het eigenlijk?

Er zijn drie gradaties hamstringblessures

Die felle pijn in je bovenbeen kan een spierscheuring zijn. Er zijn drie gradaties.

  1. De eerste is minimaal: je voelt het wel, maar als je wandelt merk je nauwelijks iets. In de meeste gevallen gaat het met wat rust weer over.
  2. De tweede voel je eigenlijk altijd wel. Je bovenbeen is dikker en als je er op drukt doet het pijn. Zelfs als je wandelt of gewoon je knie buigt voelt het al onprettig. Om snel te herstellen en herhaling te voorkomen kun je het beste samenwerken met een fysiotherapeut.
  3. De derde is ingrijpend. Waarschijnlijk moet je met krukken lopen. Daarbij zit de pijn niet alleen in je bovenbeen, maar ook in de spiergroepen in de buurt. De kans is groot dat je geopereerd moet worden. Gelukkig komt dit niet zo vaak voor.

hamstringblessure Almere
We willen graag weten hoe het gebeurde…

Het is belangrijk om de omstandigheden te leren kennen om de kans op een chronische blessure te voorkomen. Je zult merken dat we ons eerst richten op pijnbestrijding en ontspanning. Dat doen we met een hands-on m dieptemassage en bijvoorbeeld dry needling.

We gaan niet te snel; in geval van een hamstringblessure ontbreekt het de cliënt meestal niet aan kracht, maar is de spier niet los en niet lang genoeg.

Zorgvuldigheid en aandacht

Tussen de behandelingen door krijg je oefeningen die je minimaal belasten en helpen de spier te ontspannen en op een zachte manier tot kracht komen. Zo kan het zijn dat we je alternatieve beweegprogramma’s aanbevelen (zwemmen bijvoorbeeld).

Je krijgt oefeningen voor je lage rug en de bekkengewrichten. Je krijgt een rek-oefeningen-programma en als dat nodig is werken we aan het op kracht brengen van je verrekte hamstring. We raden iedereen aan om die oefeningen een aantal maanden twee keer per week te blijven doen.

Ben je toevallig een beetje op leeftijd?

Dat is niet zo vreemd. Vooral sportieve senioren hebben er last van: en dan met name in het begin van het seizoen als alles nog een beetje stram is. Risicosporten zijn voetbal, rugby en bijvoorbeeld atletiek.

Risico's voor een hamstringblessure

  • leeftijd
  • onvoldoende lenigheid
  • slechte warming-up
  • Eerdere blessures
  • Verkorte hamstring(s)
  • Instabiliteit van de knie
  • Scheefstand van het bekken

Zorg voor jezelf. Maak die afspraak.

Het is beter om even langs te komen. Ook al is de pijn licht, ook al weet je niet precies wat het is. Het is namelijk altijd slecht en zelfs schadelijk om te lang met een verrekte hamstring rond te lopen. We onderzoeken je graag even en helpen je op weg.

Het is ongelofelijk belangrijk dat je niet te lang doorloopt met je klachten. Ook als je twijfelt. Je kunt gewoon even bellen, mailen of het contactformulier invullen en langskomen. We helpen je graag!

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!