Zwangerschapsfysiotherapie bij Fysio Almere


Een lichaam in verandering

Ik dacht ‘het hoort erbij’ — achteraf stom natuurlijk, je zwangerschap moet geen lijdensweg zijn.

Als je zwanger bent, verandert je lichaam snel en voortdurend. Het is niet altijd makkelijk voor je spieren, gewrichten, bekken en ruggengraat om dat allemaal bij te houden. En dat kan tot klachten leiden. Hoewel het gemakkelijk is om die af te doen als ongemakkelijkheden die er nu eenmaal bij horen, doe je er goed aan ze met een gespecialiseerd fysiotherapeut te bespreken. Die kan de ernst van je klachten bepalen, de pijn verlichten en je door de zwangerschap begeleiden. Dan heb je minder klachten en je voorkomt erger.

Een paar voorbeeldklachten

De meest voorkomende klachten zitten in je rug en je bekken. Je rug wordt extra belast en je verandert in de loop van je zwangerschap van houding omdat de belasting op je rug en bekken toeneemt. Daarbij worden de banden in je bekken soepeler om bij de bevalling je kind de ruimte te geven door het geboortekanaal. Je kunt jezelf helpen door je spieren in conditie te houden, zodat je makkelijker kunt dragen en stabiliteit in je bekken houdt.

Je kunt ook een zeurderig of beurs gevoel rond je schaambeen hebben en pijn in je stuitje. Ook pijn in je billen en vermoeide benen zijn klachten die vaak voorkomen.

Ook na de bevalling

Ook na de bevalling verandert je lichaam snel. Om te beginnen heeft je lijf de bevalling doorstaan. Dat vraagt veel en daar moet het van bijkomen. Daarbij ben je van het ene op het andere uur ineens veel gewicht kwijt. Je balans verandert, de manier waarop je beweegt, enzovoort. Zelfs als je geen klachten hebt, is het het beste om je na een aantal weken even te laten checken. Gewoon om ervoor te zorgen dat er geen stiekeme problemen zijn die later vervelend kunnen worden. Als het nodig is, kun je met een bekkentherapeut een herstellend oefenprogramma opstellen.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!