De werkwijze van Fysio Almere


1. Los maken 2. Lang maken 3. Sterk maken

Als je bij Fysio Almere komt, gaan we je onderzoeken. Je vertelt wat er speelt. Ondertussen letten wij op je houding en je bewegingen. We zullen doorvragen, bijvoorbeeld over je leefstijl, een normale dag, of en hoe je sport – maar ook naar eventuele eerdere klachten en behandelingen.

Daarna gaan we je onderzoeken. De plek van de klacht, maar ook de spieren en gewrichten die in het verlengde daarvan liggen. In je lichaam staat niets op zichzelf. In de regel hebben we bij afsluiting van het eerste gesprek al een goed beeld van je klacht en wat voor jou een goede behandeling zou zijn.

Dat nemen we meteen met je door en als het je aanspreekt, dan gaan we aan de slag.

We onderzoeken de hele regio

We bekijken je klacht in relatie tot je lichaam, je leven en je verleden. Je hebt ergens pijn. Maar dat is misschien helemaal niet de klacht. Je knie doet bijvoorbeeld pijn omdat je spieren rond je heupen verkrampt zijn. Daarbij forceert je lichaam zichzelf vaak om pijn te minimaliseren of erger te voorkomen.

Die pijn kan dus zomaar komen van een blessure heel ergens anders in je lichaam.

Bij elk onderzoek en elke behandeling kijken we naar de hele regio. We verdelen het lichaam in twee regio’s: je bovenlichaam en je onderlichaam. Alles onder je lage onderrug en alles boven je lage onderrug.

Aandacht, zorg en zorgvuldigheid

Cliënten die graag actief bezig zijn, willen dat het liefst zo snel mogelijk weer kunnen doen. Dat begrijpen we heel goed. Toch is het verstandig even een tandje terug te nemen.

Op weg naar sterke spieren is het belangrijk dat ze los en lang zijn. We willen snel resultaat boeken, maar meer dan dat willen we duurzaam resultaat boeken.

1. Los maken. Hands-on.

Hoe je je beweegt. Hoe je staat. Hoe je zit. Hoe lang je zit. Je gedrag heeft veel invloed op je lichamelijke conditie. Een deel van de behandeling bestaat dan ook uit het herkennen, erkennen en veranderen van dat gedrag.

Tegelijkertijd werken we aan je spieren. Dat lukt niet met gedrag alleen. We ontwikkelden onze eigen techniek in dieptemassage en gebruiken dry needling om je spieren voor te bereiden op het herstel. Dat doen we met onze handen. We leren je spieren kennen, we voelen de ontwikkeling en weten daarmee precies wanneer je kunt werken aan het lang maken van die spieren.

In deze periode kom je veel langs, in de regel drie weken lang, drie keer per week in sessies van twintig minuten.

2. Lang maken. Rekken.

Meestal kun je het zien: verschil in mogelijkheden van bijvoorbeeld je linkerarm en je rechter. Of de ene schouder hoger dan de andere. Meestal kun je het zelf ook voelen. Voordat we aan de kracht van je spieren kunnen werken, moeten ze op gelijke lengte zijn met vergelijkbare spieren.

We stellen een doelgericht rek- en strekprogramma op waarmee je zelf aan de slag gaat. We lichten de oefeningen toe en we doen voor hoe jij het moet doen. Daarna ga je zelfstandig aan de slag.

Omdat je toewerkt naar ‘gelijke lengte’, kun je het proces makkelijk zelf in de gaten houden. Kun je je linkerarm al net zo hoog optillen als je rechterarm? Staan je schouders gelijk? Kun je je knieën even hoog optillen?

3. Sterk maken. Trainen.

Als je spieren er klaar voor zijn, zetten we een nauwkeurig trainingsprogramma op. Gericht op je klacht, jouw leefstijl en wat je zelf wilt en kunt doen. In dat fysiotherapie programma werken we op een zorgvuldige manier toe naar een training op 100% van je vermogen.

In veel gevallen boeken cliënten vooruitgang omdat ze zich bewuster zijn van hun manier van bewegen, fysieke onmogelijkheden en zorgzaamheid voor het soepel functioneren van hun lichaam.

Wil je meer weten?

Over je 1e afspraak of heb je een andere vraag? Bel of mail ons even, we helpen je graag bij jouw herstel!